Telefon +47 915 89 945 - mail@mctours.no

Trøndelag – Sogn og Fjordane/Vestlandet

Project Description

Gratis turforslag Trøndelag – Sogn og Fjordane med anbefalte overnattingssteder (reiselengde 1 969 km).

Turen starter i Trondheim. Ved Nidelvas utløp har det stått sjøboder, brygger og lagerbygninger helt fra de eldste tider. Her handlet byborgerne med varer fra fjern og nær. På kong Sverres tid ble bryggene brukt som forsvarsverk. Ut mot elva var det bygd skjermer og ganger. Herfra kunne man kaste stein ned på fienden.

I Magnus Laga bøtes by lov fra 1276 står det blant annen at svalen, en gangpassasje på utsiden av bryggene, ikke måtte være bredere enn tre alen; videre at det mellom bryggene skulle være «dråpedrypps» avstand.

trondheim
Trondheim by.
trondheim1
Nidelva.

De bryggene som fortsatt er bevart, ligger på begge sider av Nidelva – i Kjøpmannsgata, på Bakklandet, i Fjordgata og Sandgata. De eldste bevarte bryggene er fra midten av 1700-tallet. Trondheim hadde mange kirker i middelalderen som nå er borte. Under dagens Trondheim kan man besøke ruinene av Olavskirken og Gregoriuskirken.

Under byens gamle rådhus (fra 1706), som i dag er en del av Folkebiblioteket, ligger ruinene av en kirke. Dette er muligens Olavskirken (oppført på 1100-tallet) som senere ble en klosterkirke. Deler av ruinene og en gruppe vel bevarte skjeletter fra kirkegården er avdekket i gårdsrommet mellom den gamle og den nye bibliotekbygningen, og er tilgjengelig i bibliotekets åpningstid. Munkholmen er en liten øy i fjorden rett ut for Trondheim. Napolibukta har sitt Castel del-Nuovo, Trondheimsfjorden har Munkholmen.

En utlending skal det ofte til Munkholmen, for å fatte det pittoreske i omgivelsene; egyptologen Edward Clarke skrev i 1799 at den overstrålte sitt italienske motstykke. Etter bybrannen i 1681 hadde Cicignon risset opp sin byplan, Munkegata ble lagt på skrå i forhold til kvadraturen så Munkholmen og Nidaroskatedralen havnet i siktepunktene. De grådystre murene der ute holder på skjulte budskap, de ligger lag på lag som årringer av historien; og noe ga gjenklang i verdenslitteraturen!

munkholmen
Munkholmen.
nidaroskatedralen
Vakre Nidaroskatedralen.

 

Nidarosdomen er Norges største katedral, og regnes både som nasjonalhelligdom og kroningskirke. Sammen med Erkebispegården er den en av Norges største turistattraksjoner – et levende gudshus, populær konsert-arena og skattet museum.

Videre følges E6 et stykke og deretter E39 og videre Riksvei 714 til Hitra. På kystmuseet kan du blant annet få oppleve livet langs kysten på 1920 tallet. Du kan også besøke deres arkeologiske utstilling som forteller om forhistoria vår, og hva den kan bety for oss i vår tid. Kystmuseet lover dere en historieopplevelse utenom det vanlige!

Dette er et område med krystallklart havvann, variert bunn vegetasjon og muligheter både for fangst og opplevelser, selv for de mer kresne. Med et mylder av øyer, holmer og skjær, er farvannet i hele området både lunt og velegnet.

Fra Hitra følges først riksvei 714 og deretter riksvei 680 til Kyrksæterøra. Fra Kyrksæterøra følger vi vei 680 til Kristiansund.

Vestlandet er den vestlige landsdelen i Sør-Norge som omfatter de fire fylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland. De fire fylkene samarbeider i Vestlandsområdet. Vestlandet har pr. 1. april 2014 til sammen 1 339 111 innbyggere og et areal på 58 532 km². Landsdelen er dermed på andreplass i Norge ut ifra folketall (26,1 %) og på tredjeplass ut ifra areal (18,1 %). Befolkningstettheten er 22,9 innbyggere pr kvadratkilometer. Hordaland har 37,8 % av befolkningen, Rogaland 34,5 %, Møre og Romsdal 19,6 % og Sogn og Fjordane 8,1 %. Vestlandet har 22 byer og består av 121 kommuner fordelt på 15 distrikter.

Deretter følger vi Atlanterhavets veien mot Molde.


Atlanterhavsveien. 
atlanterhavsveien1
Atlanterhavsveiens øyer.

Atlanterhavets vegen svinger seg over bruer og fyllinger fra holme til holme helt ytterst i havgapet. På de mange rasteplassene kan man lett parkere bilen og vandre noen få meter til de fineste svaberg og fiskeplasser. Noen steinkast mot vest går skipsleia over den fryktede Hustadvika hvor utallige skipsvrak ligger på bunnen. Mange tar turen hit når høststormene setter inn, – det er litt av et skue når storbåra slår inn mot (og noen ganger over) veien. Vegarbeiderne opplevde 12 orkaner under bygging av Atlanterhavsvegen før den ble åpnet i 1989. Rundt år 1900 bodde det hele 120 mennesker på disse forblåste holmene. De livnærte seg av fiske og tørking av fisk.

Fra Molde ta av på vei 616/614 til Grov. Deretter vei 5 og etter det tar du av vei 13 mot Eldalsosen bru. Så tar man av på 610 mot Osen deretter følger man vei 57 til Bergen.

Bergen er en by og kommune i Hordaland fylke på Norges vestkyst, omgitt av de syv fjell, og ofte kalt Vestlandets hovedstad. Bergen ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070 med navnet Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene».


Utsiktsbilde fra Fløyen i Bergen.

Bergen har i hele sin historie vært en ledende internasjonal handels- og sjøfartsby, og var en viktig by under Norges veldet storhetstid. Bergen var Nordens største by frem til 1600-tallet og Norges største by til innpå 1830-tallet, og har siden vært Norges nest største by. Bergen var fra 1831 til 1972 eget fylke. Bergen kommune passerte 270 000 innbyggere i 2013, og storbyregionen Bergen og Omland har over 80 % av innbyggerne i Hordaland og over 30 % av innbyggerne på Vestlandet.

Fra Bergen følges E39 til Haugesund. Fra Haugesund følger vi E134 til Skare. Deretter følges 13 til Songdal.

Fra Songdal følger vi vei 5 til Skei. deretter følges vei E39 deretter ta av vei 60 mot Stryn og Øye.

Fra Øye følg 63 mot Åndalsnes deretter mot Trondheim.

Planlegging av turen:
Bruk hovedkartet under for grovplanlegging av turen (alle kartene har de vanlige Googlekart funksjonene; zoom ut / inn – vis vanlig kart / terrengkart m.m.). Under hovedkartet har vi delt opp turen i 7 strekninger. Ved å bruke disse kartene med kortere strekninger er det enklere å planlegge turen i detalj. Ved kartene vil du også finne en oversikt over våre samarbeidspartnere (overnatting, spisesteder m.m.).

Leave a reply

Translate

简体中文繁體中文DanskNederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoNorsk bokmålРусскийSvenska

Reisegarantifondet

Back to Top